24 Ağustos 2019 Cumartesi


CRISPR-CAS9 ve CAR-T HÜCRELERİ İLE NELER YAPABİLİRİZ?


  Bilim dünyasını en çok heyecanlandıran konulardan biri insan genetiğidir. Herkeste farklı olmasına karşın temelinin aynı maddelere bağlı olması bir hayli merak uyandırmıştır. Bilim insanları bu merak üzerine araştırmalar yaptığında insan DNA’sının analiz edilebileceğini keşfettiler. Bu keşif yapılabilecek araştırmalar için yeni bir boyut açtı. Devamında pek çok alanda olduğu gibi immünolojik ve genetik hastalıkların tedavilerine yönelik önemli adımlar atıldı.
  
  Günümüzde bir hayli söz edilen iki çalışma var. CRISPR-Cas9 ve Car-T hücreleri. Bu iki sistem tedavisi zor olan ve ya olmayan hastalıklar için umut vaat ediyor. Tüm dünyanın haberdar olduğu Çin’de dizayn edilmiş ikizler Nana ve Lulu, CRISPR-Cas9 sistemi kullanılarak HIV virüsüne karşı başığıklık kazandırıldılar. Car-T hücreleri ise tespit edilen kanser türüne has proteini tanıyacak ve onunla savaşacak şekilde dizayn ediliyorlar.

  Yapılan bu çalışmalara paralel yeni bir sistem oluşturulabilir. Eğer CRISPR-Cas9 ve Car-T hücrelerini birleştirebilirsek pek çok hastalığın önüne geçmiş oluruz. Bu noktada yapılabilecek ilk çalışma bü iki sistemi kapsayan tek dozluk yeni bir sistem yaratmak. Örneğin öyle bir sistem oluşturacağız ki yapılacak tek bir enjeksiyon ile kendi T hücrelerimiz vücut içinde bir çeşit Car-T hücrelerine dönüşecekler. Yapmamız gereken şey ise, yapılan enjeksiyon ile vücuda T hücrelerini hedef alan ve istediğimiz şekilde dizayn eden CRISPR-Cas9 sistemi vermek.

  Yapılabilecek bir diğer çalışma ise kendi immün sistemimizi dizayn etmek. Tıpkı Nana ve Lulu gibi dizayn edilmiş ve kendi CRISPR-Cas9 ve Car-T hücrelerine sahip bebekler elde edebiliriz. Bu sayede gelecek nesiller de bu özelliği taşıyabilir.

  Yararlanılabilecek önemli unsurardan biri ise teknoloji. Teknoloji çağında olduğumuz bugünde pek çok işimizi bilgisayar sistemleri ile halledebiliyoruz. Önceki paragraflarda anlattığım düşüncelerimi bu teknoloji yardımı ile gerçekleştirebiliriz. Herhangi bir müdehaleye gerek kalmadan ana rahmi içindeki fetüsü dizayn edebiliriz ve ya vücuda yerleştirilen bir çip sayesinde Car-T hücrelerinin üretimi kontrol edilebilir.

  Hepsinin sonucunda, biz CRISPR-Cas9 ve Car-T hücrelerini bir araya getirirsek şimdiye kadar tedavisi olan, olmayan pek çok hastalığın önüne geçebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

CRISPR-CAS9 ve CAR-T HÜCRELERİ İLE NELER YAPABİLİRİZ?   Bilim dünyasını en çok heyecanlandıran konulardan biri insan genetiğidir. Herk...